• 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jorismavo gaat naar Goffertpark voor biologieles - De Gelderlander 28/10
#1
Jorismavo gaat naar Goffertpark voor biologieles

[Image: ?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9]

NIJMEGEN  - Nog iets meer dan anderhalf jaar, dan krijgen de bijna tweehonderd leerlingen van de Jorismavo in Nijmegen een nieuwe school.
Frank Hermans 28-10-18, 11:13 
 
De Jorismavo gaat weg uit de oudbouw aan de Heyendaalseweg in Nijmegen, het aftandse schoolpand uit 1931 met nogal wat onhandig ingerichte klaslokalen. Weg ook uit de gevaarlijke drukte van de binnenstad. ,,Met dat auto- en fietsverkeer bij de HAN en Radboud Universiteit slaak je hier elke ochtend om kwart voor negen een zucht van verlichting als iedereen weer veilig binnen is’’, zegt directeur Ellen van der Zanden op haar kantoor in de huidige Jorismavo. 

[Image: ?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9]

"Met dat auto- en fietsver­keer bij de HAN en Radboud Universi­teit slaak je hier elke ochtend om kwart voor negen een zucht van verlich­ting als iedereen weer veilig binnen is."
Ellen van der Zanden, Directeur Jorismavo


Verhuizing in 2020
De verhuizing staat gepland voor augustus 2020. De school krijgt een nieuw gebouw  aan de rand van het Goffertpark, stadse omgeving wordt ingeruild voor een oase van groen. Van der Zanden: ,,Vanuit daar loop je zo de botanische tuin in en naar de dieren van de kinderboerderij. Onze biologiedocenten kunnen praktijkonderwijs geven in een omgeving waar de natuur voor het grijpen ligt.’’ 
De nieuwe school telt drie verdiepingen met deels houten en glazen buitengevels. Er komt een eigen ingang aan de Ploegstraat. Vanaf het voorjaar gaan de bouwvakkers aan de slag. De nieuwe Jorismavo verrijst pal achter Het Rijks, een andere, hier al gevestigde vmbo-school. Beide scholen gaan een  ‘schoolcampus‘ delen met een gezamenlijk buitenterrein en gemeenschappelijke, ook al nieuwe sporthal. Hoewel de scholen onder dezelfde schoolkoepel vallen - Rijk van Nijmegen - is bewust gekozen om niet te fuseren.
,,Het Rijks blijft zich richten op de vmbo-leerlingen van alle leerwegen die vooral ook praktisch willen leren, wij zijn er voor de vmbo-t-leerlingen’’, legt Van der Zanden uit dat de doelgroepen verschillend blijven. Beide scholen willen vasthouden aan hun eigen manier van onderwijzen. Voor de Jorismavo betekent dit dat ze kleinschalig blijft met alleen maar kleine lesgroepen van zo'n twintig leerlingen en een beperkt aantal wisselende vakdocenten voor de klas. 

50 jaar geleden opgericht
Ruim 50 jaar geleden werd de Sint Jorisschool opgericht als ‘zorgschool’ voor kinderen met bijvoorbeeld ADHD of autisme. Nog niet zolang geleden ging het zorgetiket eraf en werd het een reguliere mavo. Extra aandacht bleef echter voor kinderen die niet gedijen in grote, anoniemere scholengemeenschappen. ,,Bijvoorbeeld omdat ze verlegen zijn, moeilijk uit hun schulp kruipen. Ook houden we rekening met leerachterstanden die het gevolg zijn van bijvoorbeeld dyslectie of dyscalculie.’’
In de nieuwbouw komt meer ruimte voor zelfstandige werkplekken. ,,Zodat leerlingen in kleinere groepjes kunnen werken en met nieuwe onderwijsvormen.“ Ook verder zorgt de inrichting van het nieuwe schoolgebouw volgens Van der Zanden ervoor dat leerlingen ‘gezien en gekend‘ worden. ,,Er komt centraal op de begane grond een groot atrium met een open trap naar de klaslokalen. Vanaf de eerste en  tweede verdieping hou je vanaf de omlopen  overal zicht op de aula voor maximale transparantie.’’ De begane grond krijgt als buitengevel een ‘etalage van glas’ als de verbinding met de buitenwereld. 

bron: https://www.gelderlander.nl/nijmegen/jor...~a3b3f85c/
  Reply
Users browsing this thread: 1 Guest(s)